ZAČÍNA SA NAKRÚCANIE FILMU POMAĽOVANÉ VTÁČA

Ambiciózny plán režiséra, scenáristu a producenta Václava Marhoula preniesť na filmové plátno celosvetovo oceňovaný román Jerzyho Kosińského Pomaľované vtáča sa po mnohých rokov príprav blíži k realizácii – 23. marca 2017 padne jeho prvá klapka. Jasné je obsadenie hlavných členov štábu, harmonogram výroby i lokácie.

Hlavnú úlohu vo filme stvárni deväťročný Petr Kotlár z Českého Krumlova.

Hlavnú úlohu vo filme stvárni deväťročný Petr Kotlár z Českého Krumlova.

Ponuku hrať vo filme už prijali Stellan Skarsgård (Prelomiť vlny, Dobrý Will Hunting, Piráti z Karibiku, Mamma Mia!) a Udo Kier (Epidemic, Armageddon, Blade, Virus 1.0).

Písomne už potvrdil svoj záujem podieľať sa na filme americký herec Harvey Keitel.

Súčasťou medzinárodného obsadenia je tiež poľský herec Lech Dyblik, ukrajinské herečky Nina Šunevič a Ala Sakalova, ruský herec Aleksej Kravčenko (Choď a pozeraj sa), z českých naríklad Petr Vaněk, Jitka Čvančarová, Filip Kaňkovský a další.

Jedna z hlavných postáv (17-ročná Labina) bude obsadená slovenskou herečkou. Vzhľadom na harmonogram výroby casting na túto postavu ešte prebieha. V rokovaní sú aj ďalší herci, ktorí budú nakrúcať v druhej polovici roka 2017, resp. v roku 2018 – okrem iného ďalšie dve hviezdy svetového filmu, ktorých agenti finalizujú podklady pre zmluvy, ako i další herci z Nemecka a Slovenska, ktorí budú priebežne potvrdzovaní v priebehu realizácie.

Po dvojdňových predkrútkach v blízkosti Prahy padne prvá klapka hlavného nakrúcania 23. marca v ukrajinskej dedinke Svalovičy. Nakrúcanie bude pokračovať v ďalších šiestich etapách na Slovensku (od júna 2017), v Čechách a posledná fáza sa uskutoční v júni 2018 v poľskom meste Świebodzice.

Svetová premiéra je naplánovaná na máj 2019, do slovenských a českých kín by Pomaľované vtáča malo vstúpiť v septembri 2019.

Spoločne s Václavom Marhoulom (scenár, réžia, producent) sa v najužšom tíme spolupracovníkov na realizácii filmu podieľajú Vladimír Smutný (kamera), Jan Vlasák (architekt), Luděk Hudec (strih), Jakub Čech a Pavel Rejholec (majstri zvuku), Helena Rovná a Petr Pluhař (kostýmoví výtvarníci), Ivo Strangmüller (masky) a Petr Ostrouchov (hudba). Na slovenskej etape nakrúcania spolupracuje architekt Juraj Fábry a vedúci stavby Braňo Petráš. Slovenskými producentkami filmuZuzana Mistríková a Ľubica Orechovská.

Obálka jedného z knižných vydaní románu Pomaľované vtáča.

Obálka jedného z knižných vydaní románu Pomaľované vtáča.

Do koprodukcie za Slovensko vstupuje PubRes aj RTVS

Sme veľmi radi, že do projektu potvrdila svoj vstup RTVS. Vo verejnoprávnej televízii považujú projekt za kvalitne pripravený a najmä - rovnako ako my - za dôležitý. Film má výnimočné herecké obsadenie. Marhoulov zámer získať takto prestížnych hercov nie je v prípade Pomaľovaného vtáčaťa samoúčelný. Okrem skutočnosti, že príbeh svojou povahou vyžaduje silné herecké osobnosti, na ktorých sú postavené „epizódy“, ktorými hlavný detský hrdina prechádza, je zámerom spraviť „až na dreň drsný“ ale divácky príťažlivý film. Zámerom tvorcov je, aby ho videlo čo najväčšie množstvo divákov, pretože - žiaľ - látka je aktuálnejšia, akoby sme si želali.
— Zuzana Mistríková, slovenská producentka filmu (PubRes)