FEBIOFEST OTVORÍ SLOVENSKÁ PREMIÉRA FILMU HMYZ

Animovano-hraná čierna komédia HMYZ (2018), ktorá je posledným celovečerným filmom Jana Švankmajera, vstúpi do slovenských kín 15. marca 2018, keď sa ním za osobnej prítomnosti režiséra otvorí jubilejný 25. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest.

Sme veľmi potešení, že to bude práve nový film Jana Švankmajera, čo za jeho osobnej účasti otvorí MFFK Febiofest. Predošlé snímky tohto výnimočného režiséra totiž ukázali, že má veľmi silné publikum práve medzi náročnými divákmi filmových klubov na Slovensku. Veríme, že práve Febiofest pomôže HMYZU otvoriť dvere do všetkých kín, kde už netrpezlivo čakajú na nové Švankmajerovo dielo.
— Ľubica Orechovská, koproducentka, spoločnosť PubRes

Diváci po dlhšom čase v kine opäť uvidia Kamilu Magálovú, ktorá stvárnila jednu z hlavných postáv a na plátne sa objaví po boku Jana Budařa, Jiřího Lábusa, Jaromíra Dulavu, Ivany Uhlířovej či Norberta Lichého.

Film HMYZ v česko-slovenskej koprodukcii s podporou Státního fondu kinematografie, Audiovizuálneho fondu Slovenskej republiky, Programu MEDIA – Kreatívna Európa a Fondu EURIMAGES vyrobili česká produkčná spoločnosť ATHANOR, verejnoprávna Česká televízia a slovenská produkčná spoločnosť PubRes, ktorá je tiež distributérom filmu na Slovensku.

K vzniku filmu prispelo prostredníctvom crowdfundingovej kampane vyše 2.700 Švankmajerových fanúšikov z celého sveta.

Viac o filme →